Home Charging System / Charger Kit

ajdelange

Well-known member
First Name
A. J.
Joined
Dec 8, 2019
Messages
895
Reaction score
603
Location
Virginia/Quebec
Vehicles
Tesla X LR+, Lexus SUV, Toyota SR5, Toyota Landcruiser
Occupation
EE (Retired)
Country flag
I currently have a Clipper Creek hcs 40 charger for a Nissan Leaf. I have 50 amp wire leading into it. Any need to upgrade for a CT?
Not really. The biggest Level 2 chargers being sold these days are 48 A which isn't that much bigger. An extra 8 amps is 8*240 = 1920 Watts Estimating 450 Wh/mi for the CT that amounts to an additional 4.3 miles per hour spent charging. Besides which a 40 A charger is the biggest you can have on a 50 A circuit.
 
Last edited:

FN2187

New member
First Name
Paul
Joined
May 22, 2020
Messages
3
Reaction score
1
Location
Utah
Vehicles
Cybertruck on order. Nissan Leaf
Occupation
Professor p
Country flag
How far will you drive, on average, in a day?
That will determine if in an 8 to 12 hour period you can charge back your average daily use.
I will drive about 50 to 70 miles per day.
 

ldjessee

Well-known member
First Name
Lloyd
Joined
Apr 22, 2020
Messages
145
Reaction score
57
Location
Indiana, USA
Vehicles
reservation for 2 motor Cybertruck, Nissan Leaf, Subau Outback, Suzuki C50
Occupation
programmer
Country flag
I will drive about 50 to 70 miles per day.
Even my Leaf, plugged into a 110 socket, can get that charge in 8-12 hours, so I would not be worried about it.
 

ajdelange

Well-known member
First Name
A. J.
Joined
Dec 8, 2019
Messages
895
Reaction score
603
Location
Virginia/Quebec
Vehicles
Tesla X LR+, Lexus SUV, Toyota SR5, Toyota Landcruiser
Occupation
EE (Retired)
Country flag
I will drive about 50 to 70 miles per day.
Let's take 70 miles. At 450 Wh/mi you will need 70*450 = 31500 Watt hours which is 31.5 kWh hours to replace that. A 40 amp charger delivers 40*240 = 9600 W i.e. 9.6 kW. Thus the time to charge with a 40 A charger is 31.5/9.6 = 3.28 h. If you went to the maximum capability of a current Tesla production vehichle, 48 amps (which would require a 60 A circuit), it would take 3.28*40/48 = 2.73 hours or 17% less time.
 

FN2187

New member
First Name
Paul
Joined
May 22, 2020
Messages
3
Reaction score
1
Location
Utah
Vehicles
Cybertruck on order. Nissan Leaf
Occupation
Professor p
Country flag
Let's take 70 miles. At 450 Wh/mi you will need 70*450 = 31500 Watt hours which is 31.5 kWh hours to replace that. A 40 amp charger delivers 40*240 = 9600 W i.e. 9.6 kW. Thus the time to charge with a 40 A charger is 31.5/9.6 = 3.28 h. If you went to the maximum capability of a current Tesla production vehichle, 48 amps (which would require a 60 A circuit), it would take 3.28*40/48 = 2.73 hours or 17% less time.
Thank you. Definitely not worth the upgrade at this point.
 

Sirfun

Well-known member
First Name
Joe
Joined
Dec 28, 2019
Messages
149
Reaction score
161
Location
Oxnard, California
Vehicles
Toyota Avalon, Toyota Seinna, Ford E-250
Occupation
Retired Sheet Metal Worker
Country flag
Let's take 70 miles. At 450 Wh/mi you will need 70*450 = 31500 Watt hours which is 31.5 kWh hours to replace that. A 40 amp charger delivers 40*240 = 9600 W i.e. 9.6 kW. Thus the time to charge with a 40 A charger is 31.5/9.6 = 3.28 h. If you went to the maximum capability of a current Tesla production vehichle, 48 amps (which would require a 60 A circuit), it would take 3.28*40/48 = 2.73 hours or 17% less time.
Thanks for doing the hard math for me. The magic number is 17%, but then again with your math I was able to do multiples of 70 also. So, 70x4=280 miles is still only 13.12 hours to replenish. So 40 A charger is fine. Of course this is based on 450 Wh/mi which seems reasonable. Thanks Again.
 
Top